2.1 COMPTES CLARS, AUDITORS FIABLES

(Emplaçament al Registre de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat. c/Pau Claris 81)

Transparència:

Des de la candidatura continuista de Josep Mª Martí se’ns acusa de perjudicar el Col·legi per fer públiques les auditories realitzades per l’empresa Eurobalges S.L.
A “Guanya el Periodisme” no sabíem que la “transparència” fos perjudicial. Ni som del criteri paternalista de protegir els col·legiats de les males notícies, malgrat el risc que som conscients que a vegades comporta aquesta manera de fer. Però és la nostra. A part de tot, ens preguntem: ¿com es pot votar lliurament sense prou informació? No ens podem permetre, com a periodistes, la manca de transparència informativa  Si no som els primers d’aplicar-la a la nostra institució, mai la  podrem exigir.

Cal, en aquest punt,  fer una sèrie de consideracions tècniques i de caire econòmic sobre alguns apartats d’un informe de la Comissió Econòmica que la candidatura continuista publica al seu blog. El veritable informe va ser oral, amb la compareixença dels tres responsables de l’informe, Josep Mª Cadena, Joan Tàpia i Martí Anglada en una reunió al Col·legi. Cap d’ells va signar cap document. Com és que ara, sobtadament, apareix un informe on consten els seus noms i no la seva signatura? No hi havia cap informe per escrit (segons especifica l’acta de 22 de juliol de 2008).

En tot cas, els tres responsables de l’informe oral -periodistes de reconegut prestigi- ens donen la raó quan parlen de la “preocupació” que susciten els comptes del Col·legi.

1) Apartat Auditoria

Diu textualment la Comissió Econòmica:

“Els comptes estan ben auditats”.

Nosaltres hi estem d’acord. I afegim: “Fem cas doncs a l’auditor!” (podeu consultar les actes de setembre i d’octubre de 2008, i també consultar l’acta de desembre de 2006).

2) Apartat Centre Internacional de Premsa (CIPB)

2.1 Diu textualment la Comissió Econòmica:

“El principal problema que té plantejat el CPC és el dèficit que genera el Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB) des de la seva fundació ara fa vint anys. Aquest problema no ha estat afrontat per les successives Juntes i això ha representat per al Col·legi un deute acumulat de 970.000 euros”.

L’informe d’auditoria que hem publicat (pdf auditoria 2006) i que podeu consultar al nostre blog, confirma la dada: Eurobalges S.L manifesta que “el CPC ha aportat finançament al Centre Internacional de Premsa per valor de 978.713 € (saldo a 31.12.06).

2.2 Diu també la Comissió Econòmica:

“La Junta actual ha de decidir com revitalitzar el CIPB i com reclamar el deute als patrons. El tancament del CIPB significaria realitzar el deute i reconèixer el perjudici patrimonial”.

La nostra conclusió: tancar el CIPB significaria no saldar aquest deute i situar el CPC en la fallida tècnica tota vegada que fons socials + resultats (683.465 €) són més petits que el deute que s’ha de provisionar (978.313 €). (Veure document adjunt: pdf auditoria 2006 i pdf fallida 2006).

Pròximament ens adreçarem als patrons per conèixer-ne la seva opinió.

2.3 Afirma la Comissió Econòmica:
“El principal problema que té plantejat el Col·legi és el CIPB. La Junta actual podria no resoldre la situació, però, evidentment, la propera no podria fer el mateix. Considerem que es tracta d’un problema de “gestió política”: el Col·legi ha de tenir la suficient força per convèncer les institucions i resoldre el dèficit del CIPB.
Davant d’això, què ens diu als col·legiats la candidatura continuista d’en Martí? En el punt 6 dels seu document “Per un col·legi útil” hi diu exactament: “Repensar la funció i viabilitat del Centre Internacional de Premsa”

I preguntem de nou:

– Que el Sr Martí i la seva candidatura parlin de viabilitat significa que estarien disposats a tancar el CIPB i que el Col·legi s’empassaria el deute?

– Què ha fet la Junta -de la qual és hereva- per solucionar els 978.000 euros de deute?

– Hi ha prou força per negociar, quan no es descarta tancar el CIPB?

Registre de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat.

Al marge d’això, tenint en compte que el Centre Internacional de Premsa és una empresa independent del Col·legi, i que com a fundació té l’obligació legal de presentar anualment els comptes a l’administració per al seu control, demanem a Josep Maria Martí (i a tots els membres de la seva candidatura que entenem que subscriuen les acusacions que ens han fet) que s’adreci al Registre de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya (C/Pau Clarís 81. Cantonada Casp) i verifiqui els actius i passius dels balanços abreujats del CIPB corresponents als anys 2003, 2004 i 2005 que adjuntem (veur pdf CIPB 2003 – 2004 – 2005). La pregunta que també fem és:

-D’acord amb els comptes del citat registre públic, el CIPB està en condicions de pagar el deute adquirit amb el CPC? Demanem una resposta: sí o no?

Recordem que aquesta informació de la Fundació CIPB és pública i està oberta a les consultes que qualsevol ciutadà i, per tant, també de tots aquells col·legiats que ho desitgin.

Convidem a la candidatura continuista de Josep Maria Martí a penjar en el seu blog, com a documentació complementària a les seves acusacions, aquesta informació abans del pròxim dia 12 de març, dia de les eleccions.

3) Apartat quioscos i els ingressos que generen:

La Comissió Econòmica afirma:

“La gestió dels quioscos és raonable, tot i que cal buscar fórmules i procediments que puguin afinar al màxim el control de vendes”.

L’informe d’auditoria, any rere any, diu: “En el transcurs de la realització de la nostra feina ens hem trobat amb al limitació de no tenir una evidència completa dels ingressos dels quioscos”.

OBSERVACIONS FINALS

Sembla que així, doncs, es confirma que el control sobre els 5 Milions d’euros de vendes dels quioscos no està garantit. Tampoc el seu benefici s’adiu a la mitjana del negoci (veure pdf beneficis quioscos 2’3%).

Ens preguntem:

-¿Què passa quan no hi ha un control de vendes, és a dir, quan no se sap quants diners ingressen els quioscos ni quants n’entren al Col·legi?

Sembla lògic deduir que existeixen uns diners descontrolats.

El futur

A l’informe de la Comissió Econòmica es recomana “ulls nous” per afrontar els reptes de gestió. I una “mirada nova” per afrontar els punts dèbils del Col·legi. També s’assegura que cap de les Juntes successives des de la fundació del CIPB ha afrontat el problema del dèficit. (veure pdf adjunt 2003-2008).

I del conjunt de les asseveracions es pot concloure que de cap manera l’informe de la Comissió Econòmica és un aval a la gestió de l’anterior Junta, de la qual la candidatura d’en Martí n’és hereva.

“Guanya el periodisme” no ha enganyat ningú quan afirma que hi ha un desgavell en la gestió econòmica del Col·legi, ni tampoc quan parla del risc de fallida tècnica o possible situació concursal.
Tampoc hem mentit quan s’afirma que al Col·legi es fan pagaments directes a treballadors. El cas de l’Enrique Gisbert (Enrique, no Enric) és paradigmàtic. Se’ns acusa d’haver violat una conversa privada quan això és impossible si davant del preguntat tota l’estona hi ha una gravadora enregistrant la conversa. Però, d’altra banda, i això encara és més greu, es desvia l’atenció del problema principal: els diners descontrolats.

Volem precisar que en termes econòmics els auditors utilitzen el terme técnic salvetats per referir-se a irregularitats greus en la comptabilitat que cal corregir. En les auditories d’Eurobalges S.L  (auditor des de fa molts anys del CPC) n’hi ha diverses de salvetats. Només demanem, des del primer dia que vam entrar a la junta, que es faci cas dels informes dels auditors i s’apliquin les seves indicacions. També, que s’aixequin les reserves que Eurobalges S.L  posa als comptes del CPC des de fa molts anys.

Us proposem una reflexió: si no es veritat que Enrique cobrava a través de pagaments directes, els membres de la candidatura Martí, hereus de la Junta anterior, no tindran inconvenient en mostrar-nos a tots plegats els fulls salarials. En cas contrari, si no ho fan, ens hauran donat la raó.

La resposta a aquesta pregunta està al programa electoral de la candidatura “Guanya el Periodisme”. Però la definitiva, companys i companyes periodistes, la teniu vosaltres quan aneu a votar el dia 12.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: